Пятница, 17.05.2024, 10:02

Приветствую Вас Гость

Мой сайт

Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 5
Мини-чат
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Главная » 2014 » Январь » 22 » .trud.bg :: Болестта олигофрения
    05:46

    .trud.bg :: Болестта олигофрения





    Бивша служителка от Социалния патронаж в Пловдив се сдобила с двустаен апартамент в квартал “Смирненски” само срещу пръстов отпечатък на жена, страдаща от олигофрения и болестта на Даун.

    Добринка Пенева получила жилището от 114 кв. м, месец след като е починал собственикът - 82-годишният Запрян Дедов, баща на болната 34-годишна Дияна, която не може да се обслужва сама, неграмотна е, не й се разбира какво говори, не пише, нито чете. Тя обаче сложила пред нотариус отпечатък от пръста си под документ, който дава право на Енчо Пенев, син на Добринка, да я представя при прехвърляне на наследственото жилище.

    Съседите надушили скандалната сделка, докато проверявали има ли право Добринка да прегражда с плоскости външната част на терасата. Те тутакси уведомили различни институции и поискали незабавна проверка.

    “Понеже не сме доволни от отговорите, ще пишем отново сигнали. Искаме да разберем как така 5 дни след смъртта на бащата на Дияна започнаха да готвят документи за смяна на собствеността, а месец по-късно прехвърлянето вече бе факт”, възмущава се Иван Колев, домоуправител на блока на ул. “Димитър Страшимиров” 19.

    Той не повярвал, когато Добринка Пенева показала на събрание на входа нотариален акт за жилището, издаден на 12 април т. г., а съседът им Запрян починал на 5 март. Семействата най-напред писали до отдела на Агенцията за социално подпомагане в Пловдив. Оттам отговорили, че Добринка се грижи добре за болната, жилището се почиствало редовно. Дияна пък проявявала привързаност към болногледачката.

    “Не е в наша компетенция да се произнасяме за законността на прехвърленото имущество”, обяснила директорката на агенцията Надя Танева. Съседите написали и до полицията, където започнали да правят проверка по нареждане на Районната прокуратура.

    “Защо ни притесняват тези хора, когато нищо нередно не сме извършили”, казва самата Добринка. Тя напуснала работата си в Социалния патронаж след смъртта на Запрян с мотива, че иска да се грижи за дъщеря му Дияна. “Познавам ги двамата от 2005 г., когато посещавам семейството. Дияна е привързана към мен, а баща й приживе беше съгласен да ми прехвърли апартамента, защото искаше дъщеря му да расте в домашна среда и до доверен човек”, обяснява Добринка Пенева.

    Съседите обаче се съмняват в думите й, защото още на другия ден след погребението на Запрян видели да откарват неговата дъщеря на преглед в психиатрията. Освен това забелязали, че Добринка не я извеждала толкова често навън, както когато бил жив бащата.

    “Не е била толкова близка със Запрян. Ние го познавахме от години. Добринка не я познаваме, макар да твърди, че била на квартира в кооперацията. Идвала е само във вторник и петък да почиства жилището и да изкъпе Дияна”, обяснява Иван Колев.

    За съседите е подозрителна и бързата процедура по прехвърлянето на апартамента, който се състои от две стаи, кухня, баня, тоалетна и коридор плюс две тераси. Добринка напуснала работа, а на 10 март синът й Енчо Пенев отишъл заедно с Дияна при нотариус Мариана Пиперкова-Атанасова в Пловдив. В нейната кантора болната жена упълномощила Енчо да я представлява.

    Според юристи обаче трябва да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, която да удостоверява, че лицето е вменяемо и осъзнава за какво дава съгласие.

    “Много бях ангажирана по Дияна, нямах възможност да ходя по адвокати и синът се занимаваше с прехвърлянето”, обяснява Добринка. На 12 април сделката е изповядана пред нотариус Пиперкова. В договора е записано, че новата собственичка се задължава пожизнено да се грижи за Дияна, а тя до края на дните си да ползва имота.

    “Какво нередно е станало, щом като и наследниците на Запрян се отказаха от апартамента в наша полза”, обяснява Добринка. Тя обаче отказва да назове имената на “наследниците” освен самата Дияна, която притежава документ от ТЕЛК за инвалидност с диагноза олигофрения.

    “Запрян беше приятел с двама души от кооперацията, които са говорили с тези хора, а те категорично са заявили, че не са давали нито устно, нито писмено съгласие за прехвърлянето на апартамента”, казва Иван Колев.

    Ден преди сделката двама от тях - Недко Дедев от с. Сталево, Хасковско, и сестра му Янка били при Дияна, но Добринка не им съобщила, че апартаментът ще става нейна собственост. От страна на майката на Дияна - Величка, също има наследници.

    “Чудим се как човек - неграмотен, без да говори смислено, подписва с пръст документ за прехвърляне на апартамента - казва Иван Колев. - Просто искаме да разберем каква е истината, нямаме никакви други цели. Но познаваме семейството и тачим паметта на Запрян.”

    “Изяснила съм волята на страните и съм спазила закона”, лаконично отговори пред репортер на “Труд” нотариус Пиперкова.



    Источник: m.trud.bg
    Просмотров: 310 | Добавил: ihavery | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Copyright MyCorp © 2024 | Создать бесплатный сайт с uCoz