Пятница, 17.05.2024, 05:21

Приветствую Вас Гость

Мой сайт

Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 5
Мини-чат
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Главная » 2014 » Январь » 21 » Знаят ли в София как се гледа тютюн? « Иван Стамболов · Ъплоуднати постинги за делитване :: Степени на олигофр
    20:25

    Знаят ли в София как се гледа тютюн? « Иван Стамболов · Ъплоуднати постинги за делитване :: Степени на олигофр





    степени на олигофренията

    Знаят ли в София как се гледа тютюн?

    Знае ли Дянков как се гледа тютюн?! Знае ли Борисов как се гледа тютюн?! Знаят ли в София как се гледа тютюн – 3 лева килото, а на летището едно кафе е 3,60!!!”. Тези въпроси ревяха в централните телевизионни емисии гневни тютюнопроизводители, макар че и те приличаха повече на партийни активисти, отколкото на отрудени полски работници. Начело на „спонтанния” протест стояха депутати и функционери от ДПС, които дебело подчертаха, че протестът е „абсолютно спонтанен”, а те само са го оглавили. Еднакви плакати, отпечатани на широкоформатна дигитална машина с един и същ компютърен шрифт – спонтанни работи… Един от оглавилите протеста беше с тъмни очила марка Silhouette и макар да не знам колко струва едно кафе на софийското летище, знам колко струват тези очила, защото имам същите. Струват между 380 и 400 лв., тоест малко повече от 130 кг тютюн, произведен от милите избиратели в смесените райони.

    От 2002 се занимавам с Булгартабак и съм свидетел как от десетина години се знае, че премиите за тютюнопроизводителите един ден ще свършат. Десет години е половин поколение! За десет години човек придобива квалификация – средно специално плюс висше образование. За десет години тютюнопроизводителите можеха да се научат да правят нещо друго, след като бяха предупредени, че ще дойде време, когато няма да могат да продават насила продукцията си. И друг път съм го писал, и друг път са ме ругали, както ще ме ругаят вероятно и сега, но за мен едно общество, което иска да просперира, трябва да бъде пазарно адекватно. Не може някой да произвежда продукция, без да знае има ли на кого да я продаде и ако няма или пък цената не го задоволява, да иска обществото да му плаща въпреки всичко. Ето, аз се занимавам с реклама. Ако мислех като тютюнопроизводител, щях всяка година да печатам милиони календари и да настоявам държавата да ми ги изкупува. Ако не ми ги изкупи, ще блокирам магистралата, ще ги горя на назидателни клади и ще крещя: „Знаят ли в Гърмен как се печатат календари?!”.

    Ако ДПС искаше да е полезно за избирателите си, щеше да им помогне да се преквалифицират и образоват, а нямаше нарочно да ги държи в полуграмотно и полугладно състояние и нямаше да ги държи в денонощен страх за поминъка им, поставяйки го в безапелационна връзка с начина, по който гласуват. Сега, вместо да ги подстрекават да блокират магистрали (което мен ме вбесява, понеже чувствам накърнено правото си на свободно придвижване), да си разпродадат имуществото като започнат със сараите и хотелите и свършат със слънчевите очила Sulhouette, писалките и часовниците, за които друг път ще ви кажа колко струват, защото ще вземе някой тютюнопроизводител да прочете написаното и ще линчува депутата си. Да ги разпродадат, пък току-виж се оказало, че парите ще стигнат да изкупят цялата реколта. Да я изкупят, да раздадат премии и пак да остане.

    А като изкупят реколтата, да натъпчат с нея наргилетата си и да не изнервят допълнително и бездруго достатъчно нервната обстановка.

    _____________

    P.S. И преди да ми се нахвърлят тези, които искат да ни внушат, че българският тютюн е голямо богатство и че някой ограбва тютюнопроизводителите, нека първо проучат колкото тона тютюн внасят годишно цигарените фабрики, какво е съотношението между български и вносен тютюн в българските цигари и какво количество от изкупения по задължение български тютюн се държи няколко години в складовете и после се бракува и разпродава на безценица, за да се използва като инертен пълнеж за евтини цигари.

    This entry was posted on Friday, January 28th, 2011 at 12:13 and is filed under 007, в. "Пари". You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

    1. Аз пък си мисля, че в една демократична държава е нормално хората да протестират. В конкретният случай ми се вижда и редно. Защо? Защото протестират хора, които произвеждат нещо. Това не са интелектуалци, не се предприемачи, не са хора, които са специалисти в планирането на някаква дейност и работа. Това са обикновени хорица, изкарали цял живот на нивата, без никакво образование и без кой знае колко възможности за алтернативи. Безумно е да се очаква от тях, че утре изведнъж ще седнат и ще измислят алтернативен начин за изкарване на прехраната си. Това няма да стане. Те произвеждат тютюн откакто се помнят и не е техен проблем факта, че държавната администрация няма дългосрочен план за преквалифицирането им или дългосрочен план за това как ще се развива този отрасъл. Срамота е, мен ако питате. Мисля, че не техният протест сам по себе си дразни другите – дразнещ е факта, че някакви си там хорица (подръчквани или не е уточняващ въпрос), са се вдигнали и изтъпанили насред София, за да дразнят останалите, които кой знае защо, не протестират. Останалите, които живеят на пенсии и заплати никога не протестират и са съгласни всеки да ги ограбва, еба–а или изтезава както намери за добре. Дразненето в случая е като да се дразни болен човек на здрав такъв. Вместо държавата да бъде блокирана от вълна от протести на всевъзможни хора, които изнемогват, (което ще е редно и правилно), вместо да бъдат изметени от публичното пространство всякакви недъгъви пърформъри на мафията и да бъдат обсадени всички институции с “народна любов”, какво се случва? Случва се това, че сме недоволни от семплия факт, че ПРОИЗВОДИТЕЛИ (такива почти не останаха в България) протестират, защото хем плащат данъци (и те), хем никой не поема ангажимента да им помогне, след като те самите очевидно не могат. Прав ли съм?

          • На мен пък баналните псевдоними ми харесват, защото ми е писнало от “уникални” такива, зад които не се крие нищо специално. Затова, без срам, ще продължавам да съм си Пенчо – питанката :) Аз съм пушач, за мен производството на тютюн е полезно, нужно и важно. Купувам си цигари ДОБРОВОЛНО. In general не знам да има на този свят продукт, които да се произвежда с идеята да не бъде полезен, нужен и важен, честно казано и някак въпроса опира до гледна точка. Не до лична гледна точка опира, обаче, свободния протест срещу неспособността на държавата да се справи с нечии проблем. Неспособност или нежелание е въпрос на уточнение, признавам. Нали за това иде реч в статията или греша?

                • Отговарям веднага. Рекламата няма общо с полезността на продукта, а само с пазарната му реализация. В чист вид тя трябва да изпълни две функции:

                  1. Да осведоми потребителя, че в продажба е стока, която може да задоволи негова евентуална нужда;

                  2. Че в продажба са няколко стоки, които могат да задоволят евентуална негова нужда по еднакъв начин и от потребителя се очаква да избере една от тях по вторични признаци. Например: “Нашият бензин е като другите и ние не го крием. Обаче, зареждайки от него, ти подпомагаш дом за сираци” (примерно).

                  Разбира се, почтената информационна реклама е умряла заедно с патриарха на рекламната теория Клод Хопкинс и сега сме свидетели на перфидна манипулативност. Разбира се, поради парите, които компаниите харчат за реклама, тя си остава най-живото приложно изкуство, в което са ангажирани най-добрите творци в областта на текста, визията и драматургията.

      • В тая държава 90% от населението спада към категорията “обикновени хорица” и не виждам защо държавата ще трябва с предимство да се погрижи за тези “обикновени хорица”, които си изкарват хляба с тютюнопроизводство. Това че са “без никакво образование” си е лично техен проблем, никой не ги е лишавал от възможноста да го получат, въпрос на избор. Дългосрочния план за отрасъла тютюнопроизводство, както в ЕС, така съответно и у нас е към свиване до минимум и този факт е доведен до знанието на тютюнопроизводителите още преди 2 години, от друга страна те не са държавни служители, за да има основно държавата грижа за тяхната преквалификация, както се казва, спасяването на давещите се е основно проблем на самите давещи се.

        Не е лошо хората от въпросните региони да си припомнят за поминъка на техните предци преди да започне отглеждането на тютюн по тези места, като се има предвид тенденцията на повишаване цените на хранителните продукти мисля, че бъдещето на земеделските труженици не е чак толкова черно, стига да имат хъс за работа и по един на 100, както в Самуиловата армия да е с прагматичен усет.

        • Опитвам да се съглася с теб, повярвай ми. Но има нещо, което не възприемам из основи и това е, че “спасението на давещите се е в техните ръце”. Темата за социалния живот и придобивки е толкова дълбока, многопластова и многопосочна, че трудно може да се изчерпа с какъвто и да е разговор. Живея в Белгия и преди 2 години станах свидетел на съкращаването на близо 3000 (ако не ме лъже паметта) души от завода на ОПЕЛ в Антверпен. Искам да ти кажа, че това далеч не бяха високо квалифицирани инжинери и пр, а работници. Хора, които завиват гайки (образно казано) по цял ден – не са квалифицирани за друго и не искат да работят друго, защото само това могат и с това осигуряват семействата си. Би ли трябвало да е проблем на държавата Белгия семплия факт, че някакви си хора били съкратени – нали е частен производителя и може да прави каквото си поиска? В Белгия проблемът с безрааботицата е далеч по-малък, отколкото в България и не би трябвало да е проблем тези хора да намерят работа. Но? Първо последваха няколкодневни стачки (срещу държавната администрация на Фландрия, че не поема ангажимент за продължаване работата на завода ?! ), после област Фландрия пое ангажимент, защото тези 3000 души са данъкоплатци и завода беше затворен срещу обещанието държавата (забележи) да изплати не малък процент обезщетение и за всички тези хора да бъде намерена работа (от държавната служба VDAB, нещо като нашите бюра по труда). Това се случва в страна, която въпреки многото си вътрешнополитически проблеми има много висок стандарт на живот. Това е страна, която на 100% е капиталистическа и съответно утопичното правило, че “спасението на давещите се е в техните ръце”, би трябвало да важи повсеместно тук. Но не би.. понякога си мисля (без да прозвучи тщестлавно), че в България имаме много крива представа за това какво е Европейски (държа на това) капитализъм и често говорим с не малка доза идеализиране по въпроса. За европейският капитализъм е силно специфично това, че държавата поема ангажимент за поданиците си, ако те са безработни или имат проблем. А България е европейска държава. За европейския капитализъм е също много специфично това, че работниците в частно предприятие могат да стачкуват и тогава задължително държавата се намесва, защото тези работници са данъкоплатци. Затова и казах в предишния си коментар, че тютюнопроизводителите са в правото си да протестират срещу държавната администрация, защото не става дума за 3000 души, а за отрасъл и тази държава прибира данъци от тяхното производство. Важен е принципа… :)

            • Нямам представа дали са знаели, честно казано. Имай предвид, че ОПЕЛ не от вчера имат проблем с реализирането на продукцията, но не това е от значение в случая. Ти имаш ли трудов дговор, в който да се казва, че утре можеш да бъдеш съкратен, защото фирмата, в която работиш евентуално може да фалира? Кой би постъпил на работа някъде, ако в договора му има такава клауза за евентуален фалитили планирано, но недоуточнено кога съкращаване? :) Никъде по света не съществува подобен род договорирано предизвестие, нали? Ако човек е предприемчив и мисли с една идея напред не би трябвало да се плаши, но дали всички хора по тази земя са предприемчиви и мислят една идея напред? Ако всички са така, то кой ще е редовия работник, който реално произвежда нещо си?! Искам дебело да подчертая, че говоря по принцип за правилата на демокрацията в Европейския капитализъм. Абсолютно съм наясно, че в случая с тютюнопроизводителите темата е свръх-политизирана и по балкански използвана за евтини политически трикове. Думата ми е, че ако европейския капитализъм беше реалност в България, до такива трикове и използвания от страна на дадена политическа сила, просто не биха били възможни. Статията на Сула е чудесен повод да се поразсъждава за различни нюанси в правилата на демокрацията и капитализма изобщо. Така си мисля…

          • Пенчо, не ме цитираш правилно, аз съм написал „спасяването на давещите се е ОСНОВНО проблем на самите давещи се”, което ще рече, че може да им се хвърли някой и друг спасителен пояс, но никой не е длъжен самопожертвувателно да се хвърли в дълбокот и да ги вади с риска и той да се удави. Примера ти с Белгия и работниците на Опел просто е несъизмерим с България. Развитите западноевропейски демокрации, особено пък такива като Белгия, Дания, Швеция и Норвегия , въпреки че са на 100% капиталистически са построили социализма доста преди времето, когато ние в НРБ се борехме да го построим под мъдрото ръководство на БКП. За съжаление нашето нормално капиталистическо развитие беше преустановено за 45 години от Червената армия още в зародиша му и след това всичко започна от начало, само че при заложени от бившите комунисти много уродливи и неестествени стартови параметри, поради тази причина ние няма да можем да се сравняваме с горецитираните държави поне още 30-40 години, друг е въпроса, че и тогава сравнението няма да е със сигурност в наша полза. Влез в историята и виж през така наречения етап на първоначално натрупване на капитала, колоко и как се е грижела държавата за данакоплатците си в тези страни, това е базата за съпоставяне, понеже нашия капитализъм може да се каже е все още в тая фаза .
            Като стана дума за данъкоплатци, апропо тютюнопроизводителите са такива за българската държава едва от 2010г. и то при префернциален режим , признават им се 60% нормативни разходи като физически лица, при реални 12-13%, така че не виждам защо държавата, тоест останалите данакоплатци, трябва да полагат специални грижи за тях.

    2. Sulla,а на теб тъжно ли ти е като лапаш шопска салата с турски домати,македонски краставици
      ,гръцки пиперки и египетски лук?И за липсата на български такива пак ДПС ли е виновно?Да си направил лично ти нещо по въпроса?Освен да ръсиш мозък по форумите и да прочетеш някоя лекция?Както казва и Пенчо питанката-какво друго да направи тютюнопроизводителят?Гербери ли да сее?В министерството е пълно с експерти,младши и старши, специалисти,интитути,научни сътрудници,Селскостопанска академия имаме даже-отиде ли един при тези хора,да им обясни ,с какво да заменят тютюна,колко пари ще изкарат от алтернативата,къде ще могат да пласират
      произведеното?Какво може да получат и как евентуално от еврофондовете?Отиде ли един
      политик от друга партия освен ДПС,да види болките и проблемите им и да им помогне с нещо?
      На кого ли всъщност му дреме…За разлика от вас,или повечето от вас аз знам как се гледа
      тютюн…и то не през очила за 400 лв.

        • НК, прав си и не си прав. Не си прав, че Sulla или който и да било от тук присъстващите може да направи нещо по въпроса в мащабите, в които този въпрос трябва да бъде решен. Надлежно си изброил всички органи, които са длъжни да направят нещо и в които пребивават хора, вземащи заплати, за да правят нещо. Затова периодично на тези тулупи (без свян ги наричам така), трябва чрез протести и “ръсене на мозък” по форуми да им бъде припомняно за какво точно вземат заплати. А си прав, че някой трябва да се погрижи да даде алтернатива на тези тютюнопроизводители. Аз съм толкова време в Белгия и до този момент не съм открил нито един магазин (например), в който да се продава българско вино. Една моя позната, която има магазин за вино и можеш да откриеш в него вина от всякакви места, се изненада да разбере, че в България се произвежда вино. Кой е виновен? Тулупа, който не е направил нищо по въпроса. Във веригата GB тук се продава подобие на смилянски боб, струва около 5 евро за 500гр. и се разпродава като топъл хляб. Внася се от Франция, а не от България. Защо? Защото съответният тулуп не се е размърдал да направи така, че да се внася от България. Много тулупи има, много нещо по всички тия изредени от теб органи. Затова – протести и ръсене на мозък по форумите до дупка, за да се размърдат малко.

    3. Прости моята наглост, Сенаторе, но тук ще изригна в плебейско несъгласие. При все, че съм съгласен с абсолютно всички твърдения за ДПС, като се започне от простичкия въпрос “Що ще партия на етнически принцип в България?”, та се премине през всичко, което Доган и свитата му са натворили през годините. Въпреки че аполитичността ми понякога достига до екстравагантни нива, трябва да си призная, че винаги съм бил един от най-непримиримите противници на съществуването на подобни партии. Но не мога да се съглася с това, че винаги биват поставяни в позицията на удобния виновник.

      По неизвестни за мен причини, след “избухването на Демокрацията”, всички управляващи решиха да се върнат във времената на Второто българско царство и по-специално във времето на Иван Александър. Една доста голяма част от държавата (поне по мои сметки – около 40 процента) се оказа населена с български граждани, които по ред причини решиха да се самоопределят като “турци”. И тук дойде удобният Ахмед, чрез който новите Иван Александровци си решиха проблема точно на феодален принцип – ето ти моето момче тези територии, ти си Властта там, управляваш ги в качеството си на Болярин, а ние от теб искаме Х приходи годишно в хазната + У гласове на следващите избори. Даже е още по-лесно – гласовете дори не са за нас, а за теб, за да можеш пак да останеш след изборите Болярин под една или друга форма. По мои лични и съвсем скромни наблюдения, по отношение на циганите и македонците имаше плах опит да бъдат назначени Болярите Цветелин Кънчев и Красимир Каракачанов, но първият е тъп като антична брадва и нагъл като циганка на светофар и се издъни искрено и лично, а вторият просто се оказа излишен, поради пълната липса на “силната македонска самоопределеност”, която се очакваше.

      Аз съм градско чедо от втори тип, като половината от първия тип носи корени от Балкана, където, по обясними причини, тютюн не расте. Поради тази причина познанията ми по отглеждане на тютюн са предимно литературни. В едно съм сигурен – това е адски трудоемък, адски гаден и адски неблагодарен труд. И поради това мога да нарека хората от рило-родопските села и паланки всякакви други, но не и мързеливи.

      От друга страна митовете за уникалната българска “Виржиния”, която растяла само у нас и по нея се прехласвали даже Филип Морис, сме ги слушали. Истината е далеч по-прозаична и болезнена – да, в Южна България има климатични условия за отглеждане на тютюн, но далеч не са изпълнени всички необходими условия той да бъде конкурентоспособен. Бизнесът с тютюн на Булгартабак умря още с отпадането на пазарите от СИВ (и най-вече руските и ГДР-ските ) и от там насетне представлява нищо повече от продължаваща вече повече от 20 години агония.

      И стигаме до Откровението – имаме един сериозен работен ресурс от полуграмотни хора, теоретично граждани, но на практика управлявани от Болярин, занимаващи се с отглеждането на една практически нереализируема на пазарите продукция. И е много лесно в този един момент да хвърлим вината връз Болярина, да го пратим да се срамува и да пляснем друг, който в първите няколко години ще е адски полезен, защото ще успее да ги накара да гледат (да речем) портокали и така ще бъде в следващите няколко години, докато не се осъзнае, че всъщност портокалите са далеч по-неконкурентни от гръцките и турските такива и айде – пак наново.

      В целия този феодално-болярски екшън на мен ми се губят Царете. Най-малкото защото, когато Боляринът е разпоредил “Гледай тютюн!” е леко несъобразително, непрактично и рисково да решиш да го играеш Бяла лястовица и да опиташ някаква алтернатива. Съвсем друго е, обаче, ако такава алтернатива ти е дадена от Царя. Защото сега е трагедия на национално ниво, не на локално. Практически на юг от Пловдив образование не съществува, то е заменено от курсове по Коран, неделни училища в джамията и проповедите на Ходжата. Силно е лимитиран достъпът до проекти за развитие на селски райони, алтернативен бизнес и прочие, защото Боляринът е направил така, а Царя всъщност му е все тая. За Царя са далеч по-важни София, Пловдив, щото там трябва да носим боклука на София, Варна и Бургас, щото там от време на време се сбърква да дойде някой кораб и Русе, щото там е Дунав и портата накъм Украйна и Русия. Останалото – на местните Боляри.

      Е, Генерале и Сенаторе, поднасяйки своите почитания и искрени извинения за дългия пост, кого ще обвиняваме – Болярите (колкото и да са безочливо нагли), или Царете, които ги оставят да правят каквото си пожелаят? :)

    4. Драги господине(или госпожо)Sulla,в различните общества независимо първообитно,глобализирано или каквото ти доиде,благата деиствително трябва да са обект на “честна и достоина размяна”но честно ли е една газирана вода да струва колкото един килограм мляко.Не можем да отречем, че електричеството ,машините, химическите продукти и новите технологии са необходими.Но без тях все някак може да се живее, но без хляб едва ли.Колкото и да ни се иска,да отречем”неграмотните и не образовани селяни” те са жизнено необходими на тези общества, както грамотните и добре обучени технически специалисти.Хора са живели,и живеят без електричество,компютър,телевизор без химически продукти но без храна?И друго, защото никои не се грижи за никой, и за нищо, държавата ни е на това дереже.Време е хората да се събудят, и кадърните и умни, да се завърнат в тази държава, а не да отиват по чужбина, да се доказват на по богати, но с нищо не превъсхождащ български гражданин.ПОЗДРАВ от един работническо -селски пролетарии, който работи в тежката индустрия и машиностроенето.

    5. “Колкото и да ни се иска,да отречем”неграмотните и не образовани селяни” те са жизнено необходими на тези общества, както грамотните и добре обучени технически специалисти.Хора са живели,и живеят без електричество,компютър,телевизор без химически продукти но без храна?”

      1. Обратното е. Една машина заменя “х” работника и те стават излишни. Сега масите земеделци от средновековието са заменени от високопродуктивна земеделска техника и сортове, все създадени от високообразованите люде. Та кои са по ценните?

      2. Ако цял регион произвежда непродаваема продукция, защо системата не се намесва? Отговорите са ясни и посочени в по-горни постове.

      3. Не съм съгласен, че вината е в производителите на тютюн. Просто ситуацията им е удобна на ДПС, а “царя” е зает да гради базова инфраструктура.

    6. Истина е че една машина заменя “х” работника от средновековието, истина е за високо продуктивните сортове, но все пак за да се управляват машините, да се отгледа едно растение, да се берат плодовете му са необходими и хора само с машини не става колкото и да са високо технологични.Може и в бъдеще да бъдат създадени и такива които ще заменят изцяло човека, но в настоящия момент трябват и хора без които не става .Въпроса не е кой са по ценни, тук иде реч за оцеляването на селското стопанство въобще не само за тютюнопроизводството,зеленчукопроизводството и други тем подобни.Не мислете че хората които сега протестират и с мъка искат да си вземат парите за произведената продукция догодина биха се заели от ново да изживяват тези несгоди и да оцеляват на ръба.Хората занимаващи се с селскостопанство са отрудени и добре знаят как да изкарват прехраната си с труд и пот на челото.В съседните страни на нашета мила родина вече добре знаят за уменията на нашите селскостопански работници,и са чакани.Те ще намерят начин как да оцелеят от глад няма да умрат, но умира един отрасъл които трудно ще бъде въстановен след това.Сега ако не се вземат сериозни мерки за в бъдеще това ще бъде много много трудно.Тогава тези които задържат по някакъв начин цените на тези стоки няма да ги има и на тяхно място ще доидат чуждите производители които ще предложат стоката си на каква цена бъдещето ще покаже.Защо се гледа винаги в такива моменти на ДПС на СДС на БСПи т.н. Нима по времето когато управляваха горе посочените полужението на тези хора беше по добро,и тогава тези хора бяха на стачки и тогава се затваряха площади и улици за да бъдат чути и малко поне разбрани.

    Коментирай



    Источник: sulla.bg
    Просмотров: 418 | Добавил: ihavery | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Copyright MyCorp © 2024 | Создать бесплатный сайт с uCoz